Overslaan en naar de inhoud gaan
 

Veenendaal sluit winkeldeur voor energiebesparing

De hoge energierekening zorgt voor veel kopzorgen. Niet alleen bij inwoners, maar ook bij onze winkeliers. Om energie te besparen sluiten veel winkels de komende tijd hun deuren. Letterlijk, want de winkels zijn wél gewoon open.

Het initiatief
Het sluiten van de winkeldeuren is een initiatief van Stichting Winkelstad Veenendaal en het Energieloket. Hiermee wordt het energieverbruik van winkels beperkt. Via de open deuren komt immers veel koude lucht binnen die moet worden verwarmd. Een dichte deur scheelt daarom veel energie. Goed voor het klimaat, maar ook voor de energierekening. Toch is het voor winkeliers niet vanzelfsprekend om de deur dicht te doen, vertelt Henny Jansen van Winkelstad Veenendaal. "Een open deur is voor veel winkeliers ook een uitnodiging om even binnen te komen kijken. Het symbool voor gastvrijheid. Een paar weken geleden vroeg een ondernemer toch of we er niet iets op konden verzinnen. Het is namelijk wel een onderwerp dat behoorlijk leeft. Winkeliers willen er graag mee aan de slag."

Winkelbordje
Het resultaat is een speciaal bordje om te laten zien dat de winkel gewoon open is. Op dit bordje staat ‘De deur is dicht, maar wij zijn open’. Waarschijnlijk zullen veel winkels gebruik maken van het bordje, dat met een zuignap op de deur wordt bevestigd. Jansen: "Ik merk dat onze winkelstad graag wil verduurzamen en energie wil besparen. Zo heb ik een enquête gehouden onder alle ondernemers, waar ik ruim enorm veel reacties op kreeg. Veel ondernemers willen meedoen. Alleen voor winkeliers met een schuifpui of rolluik is het natuurlijk lastig. Maar je merkt dat winkeliers er echt mee bezig zijn."

Feestverlichting brandt korter
De bordjes zijn onderdeel van een maatregelenpakket om de energierekening te beperken. Zo brandt ook de feestverlichting dit jaar korter dan voorheen. Het scheelt dat deze lichten, die aan masten in het centrum hangen, al led-lampen zijn. Deze verlichting is een stuk duurzamer dan andere lampen. Tot slot helpt het Energieloket ondernemers met energie besparen. Het Energieloket gaat langs de winkeldeuren met een flyer. Hierin staan tips om de energierekening zo laag mogelijk te houden. Zo komt onze binnenstad duurzaam de winter door.

Events

In het hart van onze stad is er altijd iets te beleven. Op vrijdagavond is het extra levendig vanwege de koopavond. Zaterdag is er de hele dag markt. Benieuwd naar andere geplande evenementen? Neem dan een kijkje in ons overzicht hieronder.

 
Meer info

Veenendaal on ice 2023

Na jaren van afwezigheid is de ijsbaan ‘Veenendaal On Ice’ terug van weggeweest. De vierde editie van de…
 
Meer info

Kerststukjes maken met Groei & Bloei

Het was de afgelopen jaren een groot succes, dus ook dit jaar kunnen volwassenen en kinderen kerststukjes…
 
Meer info

Live kerstmuziek

Geniet van heerlijke kerstmuziek op diverse plekken door de binnenstad. Laat je tussen 13.00 en 17.00 uur…