Overslaan en naar de inhoud gaan
 

Veenendaal 60 jaar Verenigd/t

Donderdag 12 maart om 16.15 uur is de feestelijke opening van het project Veenendaal Verenigd/t op het Zwaaiplein in Veenendaal. Op 1 januari 2020 was het precies zestig jaar geleden dat door een gemeentelijke en provinciale grenswijziging 'Gelders' Veenendaal bij 'Stichts' Veenendaal werd gevoegd. Tegelijkertijd werd Veenendaal via ruime grenscorrecties vergroot met grondgebied van de gemeenten Rhenen en Renswoude. Het was een belangrijke gebeurtenis die veel voor de verdere ontwikkeling van Veenendaal heeft betekend. Daarom staan dit jaar het Museum Veenendaal, Winkelstad Veenendaal, Gemeente Veenendaal en diverse andere Veense organisaties hierbij stil. De grens tussen ‘Gelders’ en ‘Stichts/Utrechts’ Veenendaal liep over het Zwaaiplein en 12 maart 1546 is een belangrijke dag voor het ontstaan van de gemeente Veenendaal. Vandaar dat voor de opening voor deze locatie en deze datum is gekozen.

Motto
In overleg met wethouder Lochtenberg, wiens bestuurlijke portefeuille samen met die van de burgemeester de meeste raakvlakken met dit onderwerp heeft, heeft het project het motto ‘Veenendaal verenigd’ gekregen. Hiermee wordt gedoeld op het verenigen van de verschillende gemeentedelen. Het motto ‘Veenendaal verenigd’ kan echter in plaats van met een ‘d’ ook met een ‘t’ worden gespeld. Dan wordt het voltooid deelwoord een werkwoord en verwijst het motto – ‘Veenendaal verenigt’ – naar de gezamenlijke identiteit die de huidige Veenendalers, ook al kent de stad inmiddels een rijkgeschakeerde samenleving, als plaatsgenoten hebben.

Programma opening
De opening vindt plaats op het Zwaaiplein met een gevarieerd en feestelijk programma. Er zijn optredens van muziekschool De Muzen en Toneelgroep Artis Amore. Daarnaast is het lichtbord coding lights, wat gecodeerd is door basisschoolleerlingen, te bewonderen. De burgemeester Gert Jan Kats en wethouder Dylan Lochtenberg onthullen het aandenken aan Veenendaal Verenigd/t.

Datum: Donderdag 12 maart
Tijdstip: 16.15 – 17.15 uur
Locatie: Zwaaiplein, Veenendaal

Verdere activiteiten en projecten
De opening op het Zwaaiplein is het begin van een serie van publieksactiviteiten. Deze worden georganiseerd door Museum Veenendaal in samenwerking met vele andere Veense organisaties, zoals de Historische Vereniging Oud Veenendaal, Winkelstad Veenendaal en diverse culturele instellingen. In het centrum wordt de recente geschiedenis tot leven gebracht o.a. met foto’s op XL-formaat. Er ontstaat daar een soort Memory Lane, welke gevolgd kan worden met een app. Ook zijn er plannen voor een muziekfestival, het vastleggen van Veense verhalen (oral history) en het mogelijk terugbrengen van de Lampegietersoptocht naar het centrum. Museum Veenendaal zal in de zomer een tijdelijke expositie – met als werktitel ‘Van industriedorp naar provinciestad, Veenendaal 1960-2020’ – inrichten en daarom heen activiteiten voor jong en oud organiseren. Meer informatie is te vinden op www.veenendaalverenigt.nl en op Facebook en Instagram. Let u op de d’s en t’s?

Events

In onze binnenstad is altijd wel wat te beleven. Elke vrijdag is het koopavond. De laatste zondag van de maand is er koopzondag. Weten wat er nog meer gepland staat? Bekijk dan ons overzicht hieronder.

 
Meer info

Markt Veenendaal Centrum

Kom eens gezellig langs en sla je wekelijkse boodschappen in, bekijk de leukste artikelen en proef wat van de…
 
Meer info

Markt Veenendaal Centrum

Kom eens gezellig langs en sla je wekelijkse boodschappen in, bekijk de leukste artikelen en proef wat van de…
 
Meer info

Markt Veenendaal Centrum

Kom eens gezellig langs en sla je wekelijkse boodschappen in, bekijk de leukste artikelen en proef wat van de…