Lichtschrijver NYX

Locatie: 
Winkelstad Veenendaal
Adres: 
Kees Stipplein 74 , Veenendaal
Datum: 
vrijdag 14-12-2018 - 17:00
Einddatum: 
vrijdag 14-12-2018

Op vrijdag 14 december om 17.00 uur vindt er een bijzondere happening plaats op het Kees Stipplein bij De Cultuurfabriek. Licht- en Nachtschrijver NYX start op het plein en vervolgt dan haar weg naar De Lampegiet als prelude op het X-Mas Lights festival.

Nyx

Nachtschrijver Nyx schrijft gedichten met oplichtend zand. Letter na letter verschijnt de tekst traag uit de machine. Eenmaal geland op de grond vormen de letters woorden, en woorden worden weer poëtische teksten. Het publiek leest mee terwijl NYX haar teksten aan de straat toevertrouwd. De wonderbaarlijke schrijver leidt de tekst en de lezer door nachtelijk Veenendaal.   

Hoe werkt NYX?

Nyx is een computer gecontroleerde machine met een menselijke operateur die haar bestuurt. Twee wielen kunnen haar vooruit en achteruit laten rijden, en een arm met een poederstrooier zorgt voor het schrijven. De techniek die is gebruikt, is zo gebouwd, dat deze met zand letters en tekeningen kan schrijven. Er wordt geschreven met een mix van fotoluminescentie poeder en minuscule glasparels. Deze mix is niet schadelijk voor het milieu en kan gemakkelijk met ween bezem en wat water worden weggeveegd.  

Gijs van Bon

Gijs van Bon is de ontwerper en maker van de machine. Hij woont en werkt in Eindhoven waar hij de Design Academy volgde. Daarnaast deed hij een vervolgopleiding Theatervormgeving aan de HKU in Utrecht. Gijs van Bon maakt bijzondere objecten die sterk tot de verbeelding spreken. Met behulp van computer gestuurde elektromotoren weet hij zijn kunstwerken constant te laten bewegen zodat er steeds wisselende vormen ontstaan. Gijs van Bon stond onder andere op het Oerol festival en het Witte de With festival maar inmiddels is hij ook steeds vaker werkzaam over de hele wereld.

NYX start om 17.00 uur op het Kees Stipplein voor De Cultuurfabriek. En langzaam ‘loopt’ ze door het centrum van Veenendaal richting Theater De Lampegiet. Draaitijd: 17.00-20.00 uur.