Het mysterie van Zwarte Jannetje uitgelicht in De Cultuurfabriek

Locatie: 
Winkelstad Veenendaal
Adres: 
Kees Stipplein 74 , Veenendaal
Datum: 
zaterdag 12-10-2019 - 00:00
Einddatum: 
zaterdag 12-10-2019

Dit jaar is het thema van de Maand van de Geschiedenis ZIJ/HIJ en staan de verhalen van vrouwen centraal. Ook in De Cultuurfabriek wordt een zeer opmerkelijke vrouw uit de geschiedenis uitgelicht: Zwarte Jannetje.

Zwarte Jannetje

In 2019 is het precies 100 jaar geleden dat Jannetje Hootsen, bijgenaamd Zwarte Jannetje, overleed. Ze was een lokale sekteleidster met aanhang in Veenendaal en in plaatsen als Polsbroek, Bergambacht en Brandwijk. Haar volgelingen zagen haar als de personificatie van de Heilige Geest op aarde en noemden haar de ‘Bruid van Christus’. Over de praktijken van haar sekte werden veel wilde verhalen verspreid. Zo zouden Jannetje en andere jonge vrouwen tijdens bijeenkomsten naakt hebben rondgedanst, was er sprake van mishandeling tijdens gevaarlijke duivelsuitdrijvingen en zou de sekte verantwoordelijk zijn geweest voor vernielingen, brandstichtingen en zelfs moord. Na Jannetjes dood viel de groep uiteen. De sekteleidster en haar groep zijn nog altijd een geliefd onderwerp onder historici.

Meezingconcert door kinderkoor ReZonanZ

Op zaterdag 12 oktober wordt het verhaal van Zwarte Jannetje op verschillende manieren uitgelicht tijdens activiteiten in De Cultuurfabriek. Zo geeft kinderkoor ReZonanZ van 13.30-14.15 uur een gratis meezingconcert, waarin het leven van Zwarte Jannetje door middel van zang met een vleugje theater wordt geïllustreerd.

Lezing door Margreet Helder

Ook geeft historica Margreet Helder van 15.00-16.00 uur een lezing over het leven en nalatenschap van Zwarte Jannetje. Kaartjes voor deze lezing kosten €3,50 en zijn te koop via de servicebalie van De Cultuurfabriek of via https://www.bibliotheekveenendaal.nl/agenda/2019/lezing-zwarte-jannetje.html

Mini-expositie in Museum Veenendaal

In Museum Veenendaal is in de hele maand oktober een mini-expositie over Zwarte Jannetje te bewonderen. Hierin wordt haar leven en de tijd waarin ze leefde verder in beeld gebracht. Op zaterdag 12 oktober van 10.00-17.00 uur is het Museum gratis te bezoeken.

Documentaire bij Historische Vereniging Oud Veenendaal (HVOV)

In 2016 maakte RTV Utrecht een bijzondere documentaire over Zwarte Jannetje, waarin een aantal van de wilde verhalen die over haar de ronde deden aan de tand worden gevoeld. Historische Vereniging Oud Veenendaal draait deze documentaire meerdere keren op zaterdag 12 oktober van 10.00-17.00 uur.

Kinderworkshop

Aanwezige kinderen (5 t/m 12 jaar) kunnen zich ondertussen vermaken door van 13.00-16.00 uur gratis mee te doen aan een workshop. Hierin maken ze een goochelboekje en leren ze hoe ze er thuis mee kunnen goochelen.

Het totale programma rond de Maand van de Geschiedenis in De Cultuurfabriek is een samenwerking tussen Bibliotheek Veenendaal, Museum Veenendaal, Historische Vereniging Oud Veenendaal (HVOV) en het Gemeentearchief Veenendaal.